Ohlédnutí za Svatováclavským posvícením 2018

Svatováclavské posvícení 28. září 2018 začalo již tradičně v kostele Nanebevzetí Panny Marie mší svatou k poctě patronu české země s hudebním doprovodem souboru RITORNELLO. Kázání zdejšího faráře i barokní skladbu Tarquinia Meruly si vyslechli lidé všech věkových kategorií, od dětí v náručí maminek po devadesátileté babičky. Po mši se ještě lidé zastavili před kostelem při modlitbě svatému Donátovi a zazněla jarmareční píseň o životě sv. Václava v podání Michaela Pospíšila.

Další program posvícení a dožínek probíhal před ratibořickým zámkem, kde šafář a ženci požádali o slyšení u kněžny Zaháňské. Přes pochyby komorníka Leopolda kněžna poctila lid svou přítomností, vyslechla zprávy o bohaté žni, přijala darem dožínkový věnec, potěšila všechny vlídným slovem a kázala je hostit pivem i pečení.

Veselá hostina se konala celé odpoledne na dvoře Rudrova mlýna. Členové Folklorního souboru BARUNKA obveselovali desítky návštěvníků posvícenskými písněmi a tanci, děti měli možnost zahrát si dobové hry nebo se zatočit na dřevěném kolotoči. Po koláčích v soutěži o ten nejchutnější se jen zaprášilo a z jedenácti účastníků byla hlasujícími za vítězku vybrána paní Lidia Nechvílová.

Zajímavou součástí programu bylo poznávání různých druhů obilí pomocí hmatu a možnost dozvědět se o něm všelicos pozoruhodného. Všem příchozím byl otevřen vchod za panský mlýn, kterým se ocitli se světě čižby. Zde se nejen děti mohli dozvědět více o tom, jak dříve visívala v každé chalupě klícka se zpěvným ptáčkem pro obveselení, o způsobech jejich odchytu a o tom, jak je to s čižbou dnes, ale mohli především sami pozorovat ptáčníka při práci s kroužkováním různých v místě odchycených ptáčků, a nakonec se radovali z jejich opětovného vypuštění na svobodu.

20180928 posvicensky kolac - podekovani