Masopust 2024

Takovou inzerci pravého českoskalického masopustního veselí jsme nečekali! Vedení města zaslouží poděkování. Podívejte se na transparent, který visí dokonce na budově radnice.

Proto si připomeňme, jakou historii má porevoluční skalický masopust. S obchůzkou započal pan učitel Ladislav Horký s přáteli v roce 2004, tehdy ještě při SVČ Bájo pod vedením paní Hany Vavřínové. Soubor BARUNKA se poprvé přidal s tanci a tradičními maskami v roce 2009 s podporou muziky pod vedením pana Pavla Řídkého. Tuto tradici nepřerušil ani tzv. covid.

Po povolení o obchůzku masek městem hlavní postavou Pronobusem se průvod hrne ulicemi. Hospodyně a hospodáři pro nás letos nachystali nemálo dobrot: koblížky, koláčky, boží milosti, ke slivovičce dobrou slaninku, klobásky, jednohubky, sýrové šneky, kyselé okurčičky. V obchodech, kde se už nemohli dočkat, jsme vykoledovali láhve medoviny, vína a nejeden peníz. Odměnou je i nový budoucí dospělý taneční pár.

A Vy si příště nenechte masopust ujít. U Konvalinků se letos prvně hodovalo od 12 do 15 hodin. Pivo bylo jako křen. Hospodyňka Pepinka nachystala pro návštěvníky zabíjačku tak dobrou, že po dvou hodinách jsme už jen vyblizovali hrnce. Byla to zábava s tancem a písničkami řádně rozvernými, košilatými. V zadním sále pamětníci vzpomínali, jak hospoda žila za jejich mládí. Byli rádi, že celá hospoda byla krásně chvojím vyzdobená, vyvoněná. Až si říkáme, jakou sešlost pro zájemce uspořádáme příště!! Vězte, že masopustní období trvá od svátku Třech Králů do Popeleční středy.